Μάθε για το ΕΛΛΑΚ!


Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2008

Open Clip Art Library

Σκοπός του project είναι η δημιουργία μιας βιβλιοθήκης από εικονίδια τα οποία δημιουργούν οι χρήστες που συνεισφέρουν στο έργο και η ελεύθερη χρήση τους. Όλα τα γραφικά που στέλνονται στο έργο υπόκεινται στους όρους της άδειας Creative Commons (http://www.creativecommons.gr/). Μπορείτε να κατεβάσετε τη συλλογή που διαθέτει αυτή τη στιγμή 6900 γραφικά. Παράλληλα, μπορείτε να κατεβάσετε μεμονωμένα αρχεία χρηστών που έχουν προσφέρει τις δικές τους συλλογές.


Επισκεφθείτε τον ιστότοπο: http://www.openclipart.org/

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2008

Sophie: Δημιουργία πολυμεσικών βιβλίων

Το Sophie δημιουργεί κομψά, πολυμεσικά, δικτυακά έγγραφα - βιβλία, χωρίς προσφυγή σε προγραμματιστικά περιβάλλοντα. Διαθέτει δυνατότητες επεξεργασίας κειμένου, video, ήχου και εικόνων. Σκοπός των developers είναι να προωθήσουν τις δυνατότητες της πολυμεσικής δημιουργίας μέσα από το Sophie, που είναι ανοικτού κώδικα.
Με το Sophie μπορούμε να ανεβάσουμε τα έγγραφα που δημιουργούμε με αυτό σε έναν server, να κάνουμε αναζήτηση στα αποθετήρια του ΟΚΙ (Open Knowledge Initiative) και να ενσωματώσουμε μαθησιακά αντικείμενα στά έγγραφά μας, να δημιουργήσουμε σχόλια σε δυναμικά πεδία κειμένου που θα εμφανίζονται σε κάθε αντίγραφο του εγγράφου.

Επισκεφθείτε τον ιστότοπο: http://www.sophieproject.org/

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2008

Celestia: ένα πλανητάριο στην οθόνη του υπολογιστή

To Celestia είναι ένας προσομοιωτής που σας επιτρέπει να εξερευνήσετε το σύμπαν με τρισδιάστατες αναπαραστάσεις. Τρέχει σε Windows, Linux, και Mac OS X.
Σε αντίθεση με άλλα παρόμοια λογισμικά που περιορίζουν την εξερεύνηση στην επιφάνεια της γης, το Celestia επιτρέπει "ταξίδια" στο ηλιακό μας σύστημα, σε 100.000 άστρα, ακόμη και πέρα από τα όρια του γαλαξία μας.
To Celestia είναι επεκτάσιμο. Επιτρέπει περιηγήσεις σε αστέρια, γαλαξίες, πλανήτες, φεγγάρια, αστεροειδείς, κομήτες, καθώς και ταξίδια με διαστημόπλοια. Εάν αυτά δεν είναι αρκετά, μπορείτε πολύ εύκολα να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε add-ons που θα προσθέσουν ακόμη περισσότερες δυνατότητες.

Επισκεφθείτε τον ιστότοπο: http://www.shatters.net/celestia/

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2008

PySyCache: Λογισμικό για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Πρόκειται για μια μικρή συλλογή απλών παιχνιδιών που απευθύνεται σε παιδιά μέχρι 4 ετών και έχει ως στόχο την εξοικείωση με το ποντίκι και το πληκτρολόγιο. Αν και δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, έχει ελκυστικό περιβάλλον εργασίας και όμορφα γραφικά.


Για να εγκαταστήσετε την εφαρμογή πρέπει πρώτα να εγκαταστήσετε τη γλώσσα προγραμματισμού Python καθώς και το Pygame που διατίθενται στην ενότητα Downloads της εφαρμογής. Στην ίδια ενότητα θα βρείτε, εκτός από το βασικό αρχείο εγκατάστασης, έναν σύντομο οδηγό (στα αγγλικά) και συλλογές θεμάτων που μπορείτε να εγκαταστήσετε εκ των υστέρων για να εμπλουτίσετε τα περιεχόμενα.

Επισκεφθείτε τον ιστότοπο: http://www.pysycache.org/

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2008

OpenOffice: πλήρης σουίτα γραφείου

Το OpenOffice.org είναι ένα ολοκληρωμένο πακέτο εφαρμογών γραφείου ανοιχτού κώδικα. Περιλαμβάνει επεξεργαστή κειμένου (Writer), υπολογιστικό φύλλο (Calc), δημιουργό παρουσιάσεων (Ιmpress), πρόγραμμα σχεδίασης (Draw), βάση δεδομένων (Base) και δημιουργό μαθηματικών εξισώσεων (Math). Λειτουργεί σε όλες τις πλατφόρμες (Microsoft Windows, Solaris, Linux, Μac OS).

Διαθέτει την ίδια λειτουργικότητα με άλλα δημοφιλή προγράμματα εφαρμογών γραφείου και έτσι αποτελεί την ιδανική λύση για σχολεία, επιχειρήσεις και οργανισμούς, καθώς μπορούν να το αποκτήσουν ελεύθερα. Το OpenOffice μπορεί να διαβάζει και να γράφει, μεταξύ άλλων, αρχεία Word, Excel και Powerpoint.

Διαθέτει ελληνικό συλλαβισμό, ορθογράφο και θησαυρό συνωνύμων. Μπορείτε να διαβάσετε στα ελληνικά τον οδηγό χρήσης και τον οδηγό εγκατάστασης. Επίσης, μπορείτε να βοηθήσετε στον εξελληνισμό των αρχείων βοήθειας.

Επισκεφθείτε τον ιστότοπο: http://el.openoffice.org/

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2008

Asymptopia: Scrabble με λέξεις ή αριθμητικές πράξεις


Το Asymptopia είναι ένα project που μέχρι στιγμής έχει να παρουσιάσει μερικές πολύ καλές εφαρμογές Ε.Λ.Λ.Α.Κ. Το γνωστό Scrabble έχει την ψηφιακή του εκδοχή και λέγεται TuxWordSmith, ενώ υπάρχει και Scrabble με αριθμητικές πράξεις με το όνομα TuxMathScrabble.

Επισκεφθείτε τον ιστοχώρο: http://www.asymptopia.org/

TuxPaint: εφαρμογή ζωγραφικής για παιδιά

Το Tux Paint είναι μια εφαρμογή ζωγραφικής που ανήκει στο Ε.Λ.Λ.Α.Κ. Διαθέτει όλα τα γνωστά εργαλεία ζωγραφικής και σχεδίου και ένα μεγάλο πλήθος από έτοιμα εικονίδια για ενσωμάτωση.

Επισκεφθείτε τον ιστοχώρο: http://www.tuxpaint.org

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2008

The KDE Education Project


Το KDE Education Project είναι η εκπαιδευτική διάσταση του γραφικού περιβάλοντος KDE. Περιλαμβάνει αυτόνομες εφαρμογές στο πεδίο της γλώσσας, των μαθηματικών, της φυσικής, της χημείας και της αστρονομίας. Επίσης υπάρχει εφαρμογή για τη δημιουργία τεστ από τον εκπαιδευτικό. Όλες οι εφαρμογές είναι πλήρως εξελληνισμένες, όμως τρέχουν μόνον σε Linux.

Επισκεφθείτε τον ιστότοπο του The KDE Education Project: http://edu.kde.org/

Schoolsplay: εκπαιδευτικά παιχνίδια για παιδιά προσχολικής ηλικίας

To Schoolsplay περιέχει έναν μικρό αριθμό δραστηριοτήτων για παιδιά προσχολικής ηλικίας, που ως στόχο έχουν την εκμάθηση της χρήσης του πληκτρολογίου και του ποντικιού.

Επισκεφθείτε τον ιστότοπο του Schoolsplay: http://www.schoolsplay.org/

GCompris: σούιτα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων

Το GCompris είναι μια σουίτα εκπαιδευτικού λογισμικού και αποτελείται από ένα μεγάλο πλήθος δραστηριοτήτων για παιδιά ηλικίας 2 έως 10 ετών. Μερικές από τις δραστηριότητες αν και έχουν παιγνιώδη χαρακτήρα, διατηρούν τον εκπαιδευτικό τους προσανατολισμό. Παρακάτω μπορείτε να δείτε μια κατηγοριοποίηση μερικών δραστηριοτήτων του GCompris:

- ανακάλυψη του υπολογιστή: πληκτρολόγιο, ποντίκι, ...
- άλγεβρα: πίνακας μνήμης, αρίθμηση, πίνακας διπλής καταχώρησης, είδωλα γεωμετρικών σχημάτων, ...
- επιστήμη: λειτουργία διώρυγας, ο κύκλος του νερού, υποβρύχιο, ηλεκτρικά κυκλώματα, ...
- γεωγραφία: τοποθέτησε τις χώρες στο χάρτη
- παιχνίδια: σκάκι, μνημονικές τεχνικές, σύνδεσε 4, oware, sudoku, ...
- ανάγνωση: εξάσκηση των αναγνωστικών δεξιοτήτων
- άλλα: εκμάθηση της ώρας, παζλ με διάσημους πίνακες ζωγραφικής, διανυσματική σχεδίαση, ...

Αυτή τη στιγμή το GCompris προσφέρει 110 δραστηριότητες στην έκδοση για Linux και 25 στην έκδοση για Windows, ενώ αρκετές βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης. Το GCompris είναι ελεύθερο λογισμικό, που σημαίνει ότι μπορείτε να το προσαρμόσετε στις δικές σας ανάγκες, να το βελτιώσετε και, το πιο σημαντικό, να το μοιραστείτε με όλα τα παιδιά του κόσμου.


Επισκεφθείτε τον ιστότοπο του GCompris: http://gcompris.net/-el-