Μάθε για το ΕΛΛΑΚ!


Πέμπτη 3 Απριλίου 2008

Δοκιμάστε τον OLPC-XO

Είναι πολλοί αυτοί που θα ήθελαν να είχαν έναν OLPC-XO, αλλά για την ώρα αυτό δεν γίνεται. Υπάρχουν όμως πολλοί τρόποι να δοκιμάσουμε το software του XO στον δικό μας υπολογιστή, χωρίς κίνδυνο να καταστρέψουμε τα δεδομένα μας ή να προκαλέσουμε οποιαδήποτε ζημία στο λειτουργικό μας (είτε πρόκειται για Windows είτε για Linux). Εδώ θα περιγράψουμε δύο τρόπους με τους οποίους μπορείτε να δοκιμάσετε τον OLPC-XO.

1ος τρόπος
Κατεβάζουμε από εδώ το iso image του OLPC-XO, το ψήνουμε σε ένα cdάκι και κάνουμε εκκίνηση του υπολογιστή μας από το cd. Για περισσότερη βοήθεια κατεβάστε και ένα σύντομο εγχειρίδιο από εδώ. Το λειτουργικό θα φορτωθεί στη μνήμη και δεν θα πειράξει τα δεδομένα που έχουμε στις κατατμήσεις του υπολογιστή μας.

2ος τρόπος
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το iso image που κατεβάσαμε χωρίς να χρειάζεται να το ψήσουμε σε ένα cd.

  1. Κατεβάζουμε κάνοντας κλικ εδώ την μηχανή εικονικοποίησης VirtualBox, την εγκαθιστούμε και την τρέχουμε.
  2. Πηγαίνουμε στο μενού File>Virtual Disk Manager και πατάμε New, μετά Next, αφήνουμε επιλεγμένο το Dynamically expanding image, πατάμε Next, αφήνουμε το όνομα στο πεδίο Image File Name ως έχει, όπως και το Image Size, πατάμε Next, Finish και OK. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργήσαμε έναν εικονικό σκληρό δίσκο, ο οποίος θα "φιλοξενήσει" τον XO.
  3. Κάνουμε κλικ στο εικονίδιο New της γραμμής εργαλείων, πατάμε Next, δίνουμε ένα όνομα στο πεδίο Name (π.χ. olpc_xo), επιλέγουμε Linux 2.6 στο πεδίο OS Type, πατάμε Next, καλό είναι να αυξήσουμε το ποσό της μνήμης του μηχανήματός μου που θα διατεθεί για την εικονικοποίηση, π.χ. να το κάνουμε 512ΜΒ, πατάμε Next, στο πεδίο Boot Hard Disk (Primary Master) επιλέγουμε τον εικονικό δίσκο που δημιουργήσαμε στο δεύτερο βήμα, πατάμε Next και Finish. Έτσι, δημιουργήσαμε την εικονική μηχανή που ονομάσαμε olpc_xo.
  4. Κάνουμε κλικ στην εικονική μας μηχανή με το όνομα olpc_xo και από το δεξί πλαίσιο επιλέγουμε General. Στο νέο παράθυρο στα δεξιά κάνουμε κλικ στην επιλογή CD/DVD-ROM, τσεκάρουμε στ' αριστερά το Mount CD/DVD Drive, τσεκάρουμε το ISO Image File και από το Select (το εικονίδιο με το φάκελο) εντοπίζουμε το iso image που κατεβάσαμε (όπως περιγράφεται στον πρώτο τρόπο). Στο Network ελέγχουμε αν είναι τσεκαρισμένη η επιλογή Enabel Network Adapter, ώστε η εικονική μηχανή να έχει σύνδεση στο Διαδίκτυο. Πατάμε OK.
  5. Με απλό κλικ επιλέγουμε την εικονική μηχανή και πατάμε Start

Αν όλα πήγαν καλά (!) σε ένα περίπου λεπτό θα δούμε το περιβάλλον του XO. Ας το εξερευνήσουμε!

Χρήσιμα
  • Μπορείτε να συμμετέχετε στον εξελληνισμό του OLPC-XO στο https://dev.laptop.org/translate/el μεταφράζοντας το λειτουργικό σύστημα, το γραφικό περιβάλλον εργασίας και της δραστηριότητες του OLPC.
  • Ενημέρωση για ό,τι αφορά τον OLPC παρέχει το http://olpc.cti.gr/ (Πανεπιστήμιο
    Πατρών/ΕΑΙΤΥ)
  • Αυτή τη στιγμή έχουν αναπτυχθεί μερικές δεκάδες μικροεφαρμογές για τον OLPC:
    http://wiki.laptop.org/go/Activities
  • Βασικό προγραμματιστικό εργαλείο για τη δημιουργία δραστηριοτήτων είναι το
    SqueakEtoys: http://www.squeakland.org/. Για το εργαλείο υπάρχουν tutorials και
    πολλά άλλα στο http://olpc.cti.gr/
  • Έτοιμες δραστηριότητες στα ελληνικά για το SqueakEtoys υπάρχουν στο http://de.teikav.edu.gr/tmlab/index.php/One_Laptop_Per_Child και στο http://www.squeakcmi.org/ για την αγγλική γλώσσα.

Δημιουργία εκπαιδευτικών διαδικτυακών τόπων με το eXe eLearring

H εφαμογή συγγραφής web-based δραστηριοτήτων eXe eLearning είναι ήδη μεταφρασμένη στα ελληνικά. Μπορείτε να κατεβάσετε μια από τις πειραματικές εκδόσεις του από εδώ και να το εγκαταστήσετε άμεσα.
Με το eXe μπορείτε να δημιουργήσετε έναν δικτυακό τόπο με εκπαιδευτικές δραστηριότητες, εύκολα, γρήγορα, χωρίς να απαιτούνται γνώσεις html. Το προϊόν που δημιουργούμε με το eXe μπορούμε είτε να το προσαρτήσουμε σε μια υπάρχουσα ιστοσελίδα είτε να το τρέξουμε τοπικά από τον server του σχολικού εργαστηρίου.

Συγγραφή εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με το JClic

Κυκλοφορεί από τις 2 Απριλίου η νέα έκδοση του JClic, μιας εφαρμογής συγγραφής πολυμεσικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με πλήρως εξελληνισμένο γραφικό περιβάλλον.
Τι κάνει το JClic, σε ποιους απευθύνεται; Με το JClic οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δημιουργήσουν δραστηριότητες για μαθητές με βάση πολυμεσικό υλικό. Π.χ. να εισάγουμε μια φωτογραφία και να δημιουργήσουμε ένα παζλ, να δώσουμε ένα κείμενο για συμπλήρωση κενών, να φτιάξουμε ένα σταυρόλεξο, κλπ. Το έργο μας μπορεί να εξαχθεί ως μικροεφαρμογή java ή ως html, οπότε μπορούμε να την εντάξουμε σε μια υπάρχουσα ιστοσελίδα. Ο εκπαιδευτικός έχει πλήρεις αναφορές για τις ενέργειες και τα αποτελέσματα της χρήσης από τους μαθητές. To JClic μπορεί να εγκατασταθεί σε ένα δικτυωμένο εργαστήριο και να παρέχει συγκεντρωτικές αναφορές στον διακομιστή.

Επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο του JClic κατεβάστε την εφαρμογή και δοκιμάστε την. Εκεί θα βρείτε μια βιβλιοθήκη με δραστηριότητες που έχουν δημιουργήσει εκπαιδευτικοί, εγχειρίδιο για την εγκατάσταση του JClic σε δίκτυο και τη ρύθμιση του εργαλείου αναφορών, courses και tutorials.